Congres app

Tijdens het congres zullen we gebruik maken van een app om jullie op de hoogte te houden van alle ins en outs! In deze app vind je onder andere het programma, informatie over sprekers en we kunnen relevante meldingen sturen. Voorafgaand aan het congres zul je hiervoor via het opgegeven e-mailadres een uitnodiging ontvangen.

Programma

Woensdag 15 november

Donderdag 16 november

Programma details

Woensdag 15 november

“Clinical Engineering: Opportunities in Healthcare Settings”, een hele mond vol met in zichzelf ook een uitdagende brede opdracht aan alle biomedisch technologen. Maar wat zijn dan eigenlijk de relevante “opportunities in healthcare” van vandaag? Welke trends zijn nu belangrijk en welke in de toekomst? Waar zou je iets van kunnen (of misschien wel moeten) vinden? Welke kansen liggen er dan te wachten op jullie (en waar moet je je misschien juist niet mee bemoeien)? En in welke rol verwachten zorgorganisaties en professionals jullie dan eigenlijk? Waar ligt de waarde en wordt die nu wel helemaal gezien en ook benut? In deze voordracht gaat het dus om zowel de rol en positionering van de biomedisch technoloog in het zorgveld van vandaag, alsook de inhoudelijke interessante voorbeelden waar je als BMTZ’er misschien wat meer uit je comfortzone moet komen.

Wat zou jij ontwerpen om je leven leuker te maken? Meer tijd voor jezelf, een prachtige carrière-stap, meer rust, opnieuw verliefd worden, een wereldreis op de fiets of juist iets heel anders?  Als je je leven ontwerpt, dan wordt ELKE dag leuker. Het maken van een Deep Life Design is dus een slimme investering in jouw toekomst en (werk)geluk. Dus ontwerp je allerbeste leven!

Gedurende 90 minuten maak je in een exclusieve masterclass kennis met Deep Life Design. Samen met andere deelnemers maak je ook een eerste aanzet voor jouw Life Design. Een ding is zeker…  hierna zal je leven nooit meer hetzelfde zijn! Nieuwsgierig geworden? Bekijk alvast een teaser via de volgende link: https://youtu.be/FkdvU-lznsw 

Waarde in de zorg – (on)danks de zorgverzekeraar?

De belangrijkste taak van een zorgverzekeraar is om ervoor te zorgen dat de zorg toegankelijk en betaalbaar blijft voor iedereen. De zorgverzekeraar doet dit deels met behulp van instrumenten die door de overheid verplicht zijn gesteld, zoals het eigen risico. Daarnaast heeft een zorgverzekeraar ook zelf de ruimte om te experimenteren. Zo mag een zorgverzekeraar experimenteren met financiële prikkels voor artsen en patiënten. Maar wat hebben die eigenlijk opgeleverd? En wat hebben we er van geleerd? In deze sessie bespreekt Arthur nog niet gepubliceerd onderzoek dat Menzis op deze thema’s uitvoert. Een les die alvast getrokken kan worden is dat het zorgstelsel én de mens zo complex in elkaar zitten, dat beleid (bijna) nooit oplevert wat je ervan verwacht. En soms brengt het zelfs schade toe…

Donderdag 16 november

Door een geboorteafwijking is Jetze Plat in aanraking gekomen met handbiken. Een handbike begon voor hem als vervoersinstrument, vervolgens naar sportinstrument en uiteindelijk als topsportinstrument. Hiermee heeft hij onder andere deelgenomen aan 2 Paralympische Spelen en aan de Ironman Hawaï. In het vak topsporter ziet hij twee belangrijke taken: presteren en inspireren. Presteren spreekt voor zich, inspireren probeert hij onder andere door middel van het geven van presentaties, zoals tijdens het BMTZ congres. Hier zal hij zijn inspirerende verhaal met ons delen.

eHealth-innovatie voor zorg op maat 

Hoe kunnen we steeds complexere zorg leveren, met minder zorgmedewerkers? Wat voor rol kan technologie daarin spelen? eHealth kan ziekte tijdig signaleren en mensen kunnen thuis worden behandeld. Monique neemt je in deze presentatie mee in de ontwikkelingen in eHealth-technologie vanuit praktijk en wetenschap. Wat is er al, wat zijn de toekomstige mogelijkheden? En hoe blijft de mens centraal staan?

We kunnen er niet meer om heen: Artificial Intelligence, oftewel AI. Niet alleen in ons dagelijks leven krijgen we er steeds meer mee te maken, maar ook in de gezondheidszorg gaat het een rol spelen. Maar waar moet je op letten wanneer je AI software wilt aanschaffen, of wanneer je zelf wilt ontwikkelen? Hoe evalueer en valideer je het gebruik van AI binnen je instelling? Welke wet- en regelgeving spelen een rol, en hoe zit het met verantwoordelijkheid? Aan de hand van verschillende use-cases uit het Catharina Ziekenhuis zullen deze en andere vragen en uitdagingen aan bod komen.

David Jongen wordt door dagvoorzitter Wilco Kleine aan de tand gevoeld over verschillende onderwerpen. Hoe kijkt hij vanuit zijn bestuurlijk perspectief aan tegen technologie? Waar ziet hij uitdagingen en mogelijke oplossingen? Daarnaast wordt er ingegaan op het veranderende zorglandschap, de organisatie van zorg en het integraal zorgakkoord.

Tot nu toe leggen we in de zorg als het gaat om het verbeteren van kwaliteit & veiligheid vooral de nadruk op fouten en afwijkingen. Dit wordt ook wel ‘Safety-I’ genoemd. Steeds meer zorgprofessionals maken kennis met het Safety-II gedachtegoed en zijn hier enthousiast over. In het Safety-II gedachtegoed staat het leren van hoe werk er in de dagelijkse praktijk uit ziet – en waarin ook al veel goed gaat – centraal. Tijdens deze sessie neemt Nikki Damen je niet alleen mee in wat het Safety-II gedachtegoed inhoudt en waar het vandaan komt, maar ook in hoe je dit praktisch kunt toepassen binnen jouw eigen organisatie. Hierover gaat zij ook graag met jullie in gesprek.