Jaarlijks wordt het FWG-systeem geactualiseerd op basis van ontwikkelingen in functies. De functie van biomedisch technoloog bestond nog niet, maar wordt nu opgenomen in het systeem. Deze is per 1 oktober 2024 beschikbaar in het FWG-systeem.
Functies ontwikkelen mee
Veel branches in de zorg maken voor functiewaardering gebruik van het FWG-systeem. Dit zijn onder andere* de algemene ziekenhuizen. De UMC’s niet, zij gebruiken het Fuwavaz-systeem. Functies veranderen voortdurend door ontwikkelingen in de zorg. Daarom onderzoekt Stichting FWG jaarlijks de ontwikkelingen in tal van functies en past na ruggenspraak met de vakbonden en werkgeversorganisaties het functiemateriaal in het FWG-systeem hierop aan. FBZ heeft de betreffende verenigingen (onder andere BMTZ) in de gelegenheid gesteld input te geven en toe te lichten op welke manier functies zich ontwikkeld hebben. Vervolgens vond afstemming plaats over de aanpassingen. Dit heeft geresulteerd in actualisatie van het volgende functiemateriaal.
Nieuw: biomedisch technoloog in de zorg
De functie van biomedisch technoloog was nog niet opgenomen in het FWG-systeem. Hiertoe is FWG een onderzoek gestart waarbij BMTZ een aantal functiebeschrijvingen uit de praktijk als input heeft aangeleverd. FWG concludeerde dat de functiebeschrijvingen in het werkveld erg divers waren. Ook hadden sommige biomedisch technologen een meer algemene functiebeschrijving die niet duidelijk maakte wat hun functie inhield. Op basis van het onderzoek wordt de functie nu opgenomen binnen de kernfunctie Specialist medische technologie. Binnen deze kernfunctie komt de functie van biomedisch technoloog voor op het niveau van functiegroep 60 en 65. Er wordt een ijkfunctie opgenomen met een indeling in functiegroep 65, om de meer vakvolwassen biomedisch technoloog te illustreren.
Praktijk bepaalt de uiteindelijke indeling
De daadwerkelijke inhoud van een functie binnen een instelling bepaalt uiteindelijk altijd de bijbehorende indeling. Dus als een functie afwijkt van een ijkfunctie uit het FWG-systeem kan dit reden zijn voor een ziekenhuis om de functie en de persoon hoger of lager in te delen. Het is belangrijk een realistische functiebeschrijving te hebben. Wil je instelling aan de slag met een aangepaste functiebeschrijving en/of indeling, dan is het zaak dat je als werknemer hierover meedenkt en niet wacht totdat je functiebeschrijving is vastgesteld. Ook kan je zelf in veel gevallen een verzoek indienen om jouw functiebeschrijving of indeling aan te passen.
In de FAQ-functiewaardering kun je nagaan hoe functiewaardering verloopt en wat de relatie is tussen de arbeidsovereenkomst en de functiebeschrijving. Maar ook bijvoorbeeld hoe je toegang krijgt tot het FWG-systeem, wat de termen ijkfunctie en kernfunctie inhouden en wat een praktijkvoorbeeld is. Wil je advies of ervaar je problemen? Als je beroepsvereniging FBZ Rechtshulp aanbiedt als onderdeel van je lidmaatschapspakket, dan kun je voor individuele juridische ondersteuning rechtstreeks terecht bij onze arbeidsjuristen. Als je dit niet zeker weet, kijk dan eerst wat voor jouw beroepsgroep geldt.
*Deze zorgbranches gebruiken FWG
Voor de volgende cao’s geldt toepassing van het FWG-systeem of een afgeleide daarvan:
- Cao Ambulancezorg
- Cao Gehandicaptenzorg
- Cao GGZ
- Cao Kraamzorg
- Cao VVT
- Cao Ziekenhuizen
Dit bericht is aangepast vanuit het algemene nieuwbericht van FBZ. Zie hier het origineel: https://www.fbz.nl/nieuws/2024/aanpassingen-in-het-fwg-systeem/