U bent hier:

BMTZ'er in beeld: Moniek

15/04/2025

Even voorstellen

Moniek Bruggeman is in 2010 aan de Universiteit Twente afgestudeerd als biomedisch technoloog. Daarna is ze aan werk gegaan bij Gullimex, een bedrijf gespecialiseerd in meetapparatuur voor de farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. Hier had ze als aandachtsgebied o.a. controle apparatuur voor instrumentenwasmachines en autoclaven. Ze had daardoor veel contact met de DSMH (Deskundige Steriele Medische Hulpmiddelen) van verschillende ziekenhuizen. In 2015 deed zich de kans voor om aan de slag te gaan als DSMH in het Rijnstate ziekenhuis. Een supermooie kans, want dat was een functie ‘dichter bij de patiënt’. Oorspronkelijk was dat wat Moniek in gedachten had toen ze biomedische technologie ging studeren, werken met techniek in een ziekenhuis.

De overstap naar een functie als DSMH was een logische keuze, omdat de reinigings- en sterilisatieprocessen en -grafieken al bekend waren.  Na een aantal jaren als DSMH in het Rijnstate gewerkt te hebben, zocht Moniek verdere uitdaging binnen de vereniging van DSMHs (VDSMH). Ze heeft in het bestuur gezeten, heeft meegeschreven aan nog steeds geldende kledingvoorschriften en was lid van zowel de accreditatie- als de opleidingscommissie. Ook is ze verschillende keren naar het wereld sterilisatiecongres (WFHSS) geweest.

QME-opleiding

Via mede-BMTZ-er Sharon Nijenhuis hoorde Moniek van het bestaan van de QME-opleiding. Een vervolgopleiding waarvan ze het bestaan niet kende tijdens haar studie in Enschede. Bovendien leek de opleiding heel technisch te zijn, alsof je een couveuse moest gaan ontwerpen, terwijl Moniek veel liever procesmatig bezig is. Echter, naar aanleiding van het verhaal van Sharon is ze in 2024 gestart met de QME-opleiding, na de geboorte van haar derde kind. Per 2024 heeft Moniek binnen het Rijnstate de carrière-switch gemaakt naar de functie biomedisch technoloog. De QME-opleiding en haar werk kwamen daarmee mooi samen. Het is ook lekker druk, want door haar ouderschapsverlof heeft Moniek maar 32 uur om in de opleiding te stoppen. Ze doorloopt de opleiding dus iets minder snel dan haar mede cursisten. Verder maakt het niet veel uit dat ze ouder is dan de rest. Ze is iets minder flexibel om  ’s avonds nog even wat voor de opleiding te doen, en een andere QME-er noemde haar ‘wijs’ :). Maar verder is het juist heel waardevol dat Moniek echte casussen en ervaringen kan inbrengen in de opleiding.

Werkzaamheden in het Rijnstate

De QME opleiding bevalt goed, het is leuk na die jaren van superfocus als DSMH om weer wat breder te kijken. Moniek merkt wel dat ze door de ervaring die ze al heeft, een aantal cursussen minder nuttig zijn. Zo weet ze al veel over wet- en regelgeving en Lean werken. Klinische informatica daarentegen is iets waar ze behoorlijk mee aan de slag kan! Het QME jaarproject van Moniek gaat over alarmreductie op de intensive care. In het Rijnstate is in 2018 een nieuwe IC gebouwd met eenpersoonskamers. Toen is gekozen voor IQMessenger. Ook op andere afdelingen is inmiddels IQMessenger uitgerold. Het loopt goed, maar een verbeterslag kan gemaakt worden. Vanuit de verpleging is de vraag neergelegd om te werken aan alarmreductie. Dus dat is een mooie klus voor Moniek: aan de slag met procesverbetering voor de zorg!

Toekomst

Als BMT-er in het Rijnstate zit Moniek op de afdeling Medische Techniek en Klinische Fysica. Ze heeft als collega’s drie klinische fysici, één BMT-er, een kwaliteitsfunctionaris en een aantal medisch technici. Binnen de afdeling heeft iedereen een aantal aandachtsgebieden, die van Moniek zijn infuustechnologie, medische alarmering, lasers en reinigings-, desinfectie- en sterilisatieapparatuur, maar dan vanuit MTKF perspectief. Voor laserveiligheid heeft ze een cursus gedaan bij Laservision. Met de cursus in haar achterzak gaat ze werken aan een nieuw laserveiligheidsbeleid voor het Rijnstate. Daarnaast wordt de reinigings-, desinfectie- en sterilisatieapparatuur vervangen waar ze samen met haar nieuwe DSMH collega nauw bij betrokken zal zijn en er wordt dus gewerkt aan alarmreductie. Genoeg te doen!

Als alles een beetje op de rit is en de QME-opleiding afgerond is, wil Moniek graag actief worden binnen BMTZ. Ze vindt het leuk om mee te kunnen denken en mee te kunnen doen. En ze brengt ervaring mee, de VDSMH bestaat al 25 jaar, daar is dus al aardig ervaring met bijvoorbeeld een accreditatiesysteem. En de discussie wie zich BMTZ-er mag noemen kent ze ook van de VDSMH, want ook dat is geen beschermd beroep. Als tip geeft Moniek mee aan de BMTZ dat evenementen vaak gelijktijdig met opleidingsmomenten van de QME-opleiding worden gepland. Hier zou meer rekening mee gehouden kunnen worden. Tot slot leert haar ervaring bij de VDSMH dat een regio-overleg erg nuttig kan zijn. Wellicht is dat wat voor de BMTZ.